Namai » Literatūrinės pasakos » Vaikų kūryba

Vaikų kūryba

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje kilo nemažai iniciatyvų, kai vaikai skatinami patys kurti pasakas. Rengiami pasakų kūrimo konkursai, siekiant lavinti literatūrinius ir meninius vaikų gebėjimus, supažindinti juos su lietuvių tautosaka, ugdyti lietuvių kalbos įgūdžius, skatinti norą skaityti.

Rašyti bei iliustruoti pasakas vaikui gali būti ne tik įdomu, bet ir naudinga. Vaiko sukurta pasaka atspindi jo vidinį pasaulį. Pasakų kalbą vaikai supranta geriau, negu suaugusiųjų aiškinimus bei pamokymus. Rašydamas pasaką, vaikas pasineria į jos veiksmą, išgyvena visas situacijas kartu su savo herojumi. Vaikas – pasakos autorius, savo kūrinyje parodo, kaip galima išspręsti sudėtingą situaciją, apgalvoja pasakojamų įvykių reikšmę. Pasakoje vaikas kelia jam įdomius klausimus, dalijasi savo problemomis, tuo pačiu turėdamas galimybę likti saugus, nebijodamas, kad jo mintys bus kritikuojamos. Literatūrinės kūrybos procesas ne tik daro vaikui teigiamą psichologinį poveikį, bet ir padeda suvokti daugelį svarbių klausimų, pavyzdžiui, amžiną gėrio ir blogio priešpriešą, lavina vaizduotę.

Daugelį metų Lietuvoje rengiamo konkurso „Lietuvos vaikai kuria pasakas“ iniciatorius, leidyklos „Kalendorius“ vadovas Aurelijus Noruševičius vaikų kūrybą apibūdino tokiais žodžiais: „Kiekvienais metais vaikų kūryba darosi brandesnė, tobulėja. Jie rašo įdomiai, vaizdingai, įpina daugiau aplinkos pažinimo, buities, etnokultūros elementų, folkloro, bet, pastebime, kad trūksta pagrindinių pasakos elementų, ypač pabaigos ir pasakiškų personažų veiksmų dinamikos. Kartais blogio ir gėrio kova pavaizduojama vienu menku epizodu, o pasaka aprašomojo pobūdžio“.

LMA Vrublevskių bibliotekos fonduose saugomi keli vaikų parašytų bei iliustruotų pasakų rinkiniai. Du iš jų – pradinių klasių mokinių jaunųjų kūrėjų konkurso „Kuriu pasaką“ leidiniai. Šį konkursą nuo 2014 m. rengia Panevėžio r. Švietimo, kultūros ir sporto skyrius kartu su rajono pradinių klasių mokytojų iniciatyvine grupe. Dalyvių darbai kasmet spausdinami atskiru leidiniu.

Knygos „Kuprinės pasakos“ tekstus bei iliustracijas kūrė Kauno rajono mokyklų 4–7 klasių mokiniai. Šis rinkinys skirtas Kauno rajono pirmokams, kurie gavo jį dovanų, pirmą kartą peržengę mokyklos slenkstį.

Dar vienas Bibliotekoje saugomas vaikų kūrybos leidinys išleistas Anykščių meno centro. Jame išspausdinti įdomiausi ir originaliausi 2015–2017 m. vykusio respublikinio konkurso „Pasaka apie Anykščius“ kūriniai. Konkurse dalyvavo 1–9 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos.

Tikimės, kad Bibliotekos fondai nuolat gausės Lietuvos jaunų kūrėjų darbų. Jaunoji karta – mūsų valstybės ateitis.